Fundación Aula de Cine. Colección Josep Mª Queraltó

Text de la Lluïsa: 

“Aquest vol ser un breu resum de l’aventura viscuda per un grupet d’alumnes de 1er. D’Història de l’Art + 1 (company d’una de nosaltres), capitanejades per la “profe” Muntsa i reciclades en pirates, per unes hores, el proppassat dijous 24 de Maig. 
 L’objectiu, com no podia ser d’altra manera, la recerca del Tresor anomenat: Fundación Aula de Cine Colección Josep Mª Queraltó. La Imma, una de les pirates, ens havia proporcionat la carta de navegació en la que s’indicava que el dit tresor es trobava al bell mig d’un dels barris més bonics i emblemàtics de Barcelona, el Poble Nou. I allà que va anar la nostra colla amb els ulls ben oberts i el desig de conèixer si aquest tresor tenia les característiques que requereix qualsevol tresor de pirates que així es consideri. Ens varen rebre els guardians, el Sr. Josep Mª Queraltó, la directora Mª Lluïsa Pujol i el vicepresident Jordi S. Bonet. El que aquestes persones ens varem descobrir va ser un munt infinit d’estris de tota mena relacionats, directa o indirectament amb el món audiovisual i concretament amb la tècnica cinematogràfica. Enginys increïbles des de les ombres, diorames, entre ells la joia del casament d’Eugènia de Montijo amb l’emperador Napoleó III, zoòtrops, màquines de filmar, fins el invent del cinematògraf amb alguna peça original dels germans Lumière, visors estereoscòpics múltiples, postals, quadres, llibres, òptiques, màquines que feien còpies dels cel·luloides, projectors, els primers efectes visuals i sonors, rètols, cartells, fotografies, capses màgiques, creus de malta, cine exins. La col·lecció d’aquarel·les del pintor Josep Marfà sobre els cines de Barcelona que a més es mostren en un llibre que ens varen obsequiar. Gramòfons, pel·lícula muda, sonora, una capsa de música meravellosa i única, i així fins a un conjunt de 20.000 peces de les que aquest tresor nomes en mostra un terç. Peces totes elles originals de finals del segle XIX i principis del XX, restaurades i funcionant correctament gràcies a les mans, la dedicació i l’absolut enamorament envers aquest món del seu creador, el Sr. Josep Mª Queraltó. No cal que us digui que la troballa va desbordar totes les nostres expectatives i que realment el tresor s’ho valia. A més va imprimir en les nostres mirades d’adults, un xic cansades, el reflex d’infinita sorpresa dels nostres ulls d’infants quan tot era nou i teníem el cor per omplir. Decididament, paga la pena l’aventura i la descoberta, MAGNÍFICA! Gràcies a en Josep Mª, Mª Lluïsa i Jordi!”

 

IMG_5815IMG_5817IMG_5818IMG_5822IMG_5825IMG_5827IMG_5838IMG_5844IMG_5845IMG_5849IMG_5850PICT0391IMG_5855IMG_5864PICT0395PICT0400PICT0402PICT0406PICT0409PICT0411PICT0417PICT0422PICT0423PICT0425PICT0430PICT0449

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s