Sortida per les terres de Lleida

Tàrrega i Agramunt

26 d’abril de 2019

Text: Lluïsa Vinyals

El proppassat divendres dia 26 d’abril una colla de nens i nenes, alguns amb cabells blancs i tots amb algunes arruguetes (d’expressió eh!), acompanyats pels professors Ramon Alquézar i Muntsa Lamúa es van enfilar a un autocar per anar cap a Tàrrega i Agramunt.

L’autocar el comandava amb total professionalitat i simpatia en Xavier Borràs.

Arribats a Tàrrega els van dividir en dos grups, els uns per visitar el Museu de la Guerra Civil i els altres per visitar el Museu Comarcal de l’Urgell.

Al Museu de la Guerra Civil, creat per en Miquel Aresté Batlle amb absoluta constància i dedicació, des dels 5 anys que recull material enclotat en els terrenys de la comarca, varen quedar bocabadats.

La munió de material que hi ha en els magatzems que té habilitats per desar-ho sense cap ajuda de l’administració, es espectacular.

Quantitats ingents de bales, armes, medalles, estris de menjar, cartes, fotografies, postals, etc. També s’hi poden veure bombes, alguna metralladora, tots els uniformes d’ambdós bàndols, rèpliques d’avions, historiografia dels personatges i fets significats, etc. No acabaríem. Les explicacions de Ramon Alquèzar i del propi Miquel Aresté, donaren respostes detallades a totes les preguntes i incerteses dels alumnes.

En resum, una visita molt recomanable perquè envoltats de tots aquests testimonis es fa present la realitat del que van viure els avis.

La visita al Museu Comarcal també va ser una descoberta ben reeixida.

Els va rebre l’Oriol Faula que els endinsà a l’edifici senyorial, que havia estat propietat de la família Perelló i on es situa el Museu, tot explicant-los la presència jueva en el Call de Tàrrega fins que es va produir l’assalt el juliol del 1348.

S’ha pogut saber l’abast d’aquest assalt, molt més greu que els produïts a Barcelona i Cervera en el mateix període, per la descoberta de sis foses comunes. A més s’hi han trobat molts objectes i materials recuperats dels jaciments, entre ells un collar d’amulets que, pel fet de conservar-los tots, el fa una peça única.

Després van sortir a l’exterior per conèixer on es situaven les diferents cases i dependències dels jueus en el Call.

En acabar van poder donar un cop d’ull a les estances nobles de la casa Perelló,  increïbles.

Tot seguit i un cop recuperat l’altre grup van anar a dinar.

Després d’una sobretaula distesa tornàrem a agafar l’autocar per anar cap a Agramunt.

Tot contemplant la magnífica portalada romànica de l’església de Santa Maria, d’estil lleidatà, reberen na Rosa Ma, que els conduir dins l’església i baixant unes escales es trobaren en un refugi de la guerra civil.

Explica la guia que a Agramunt hi ha varis refugis degut a que, en el temps de la guerra, tenien molt a prop un camp d’aviació i aquest fet va ser el motiu pel que els bombardegessin d’una manera ferotge.

El refugi està molt ben conservat i documentat i, de moment, l’únic que es coneix excavat a sota d’una església.

Un altre descoberta d’aquesta excursió que no deixà de sorprendre.

Es va fer una mica tard i no van poder comprar xocolates però ho faran en un altre ocasió.

Un cop dalt de l’autocar disposats per tornar a Barcelona, la Muntsa, com acostuma a fer, els té reservada una sorpresa i quina serà?

Doncs una breu parada i passejada per un poble extraordinari, Montfalcó Murallat. Un dels pobles medievals més ben conservat, bonic i desconegut.

Realment amb aquesta sorpresa els/les nostres alumnes van tocar gairebé el cel.

Gràcies a tots-es i fins la propera.

 

Fotografies: Montserrat Ballart, etc.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s