BCN / Grup A – Tardor Hivern 2018-19

Descarregar: Programa Grup A (PDF) Tardor Hivern

DIMARTS

Ramon AlquezarA1-10. HISTÒRIA CONTEMPORÀNIA. (10 sessions) ( 18h)
Cinema i història contemporània
Professor: Ramon Alquézar. Professor emèrit d’ Història Moderna de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Dates: 16, 23, 30 d’octubre, 6, 13, 20, 27 de novembre i el 4, 11 i 18 de desembre.
Horari: Dimarts de 10.15h -12.00h
Lloc: Centre Comarcal Lleidatà. Gran Via 592, 1er pis, 08007 Barcelona
El contingut del curs consistirà en la projecció i debat posterior de pel·lícules de ficció i no ficció (documentals), les quals sempre tindran com a referència un procés, esdeveniment i/o personatge/s de marcada rellevància de la història contemporània sia universal, espanyola o catalana.
Metodologia: Projecció de dues pel·lícules (una cada sessió) i comentari-debat de les mateixes a la tercera sessió. Aquesta seqüència prosseguirà fins a la fi del curs.

angel-casals-baixa_64_730x453E1-8. HISTÒRIA ( 8 sessions ) (15h)
Delicte, repressió, control social: una panoràmica històrica
Professor: Àngel Casals. Historiador, catedràtic del departament d’Història Moderna de la Universitat de Barcelona especialitzat en bandolerisme, història militar i formes de violència social.
Dates: 8, 15, 22 i 29 de gener i 5, 12, 19 i 26 de febrer
Horari: Dimarts de 10.15h -12.00h
Lloc: Centre Comarcal Lleidatà. Gran Via 592, 1er pis, 08007 Barcelona

El propòsit del curs és fer una repassada a l’evolució de la violència, el delicte i la repressió a Europa des de l’Edat Mitjana fins el segle XX. El gruix del curs es centrarà en el procés de formació de les estructures que han portat a la societat europea del control social a través de la pròpia comunitat a la creació de les estructures repressives de l’estat actual. 

DIJOUS

David-Puertas-EsteveB1-4 MÚSICA (4 sessions) (7h)
La música més enllà del so (II)
Professor: David Puertas. Músic i periodista.
Dates: 18 i 25 d’octubre, i 13 i 20 de desembre
Horari: Dijous de 16.45h. a 18.30h.
Lloc: Centre Comarcal Lleidatà. Gran Via 592, 1er pis, 08007 Barcelona
La música ens acompanya cada dia: la que triem nosaltres i la que ens envolta perquè no hi ha més remei. Sovint ens deixem aclaparar per allò de “jo de música no hi entenc”, però, en el fons, tant se val: la música ens fa vibrar i deixem que ens entri, que ens emocioni, que ens faci aflorar records. Aquest seminari ens convida a apropar-nos a la música des de la mirada de quatre actors diferents del circ musical: el compositor, l’intèrpret, el gestor i el públic.

Entrevista a Eul‡lia VintrÛ, ex dirigent d'ICV, PSUC, regidorC1-2. CULTURA CLÀSSICA. (2 sessions) (4h)
Creta i la cultura minoica i el món micènic
Professora: Eulàlia Vintró. Política i filòloga catalana. Fou regidora i tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona i diputada al Parlament de Catalunya i a les Corts Espanyoles.
Dates: 8 i 15 de novembre.
Horari: Dijous de 16.45h. a 18.30h.
Lloc: Centre Comarcal Lleidatà. Gran Via 592, 1er pis, 08007 Barcelona
L’illa de Creta en el segon mil·lenni abans de Crist fou el bressol de mites, de palaus i d’una civilització molt important i influent. L’arqueologia i la recerca històrica ens han ajudat a conèixer-la.
Els primers grecs coneguts de la nostra cultura ocuparen el sud de la Grècia actual. Micenes i Tirint són els principals nuclis arqueològics d’on hem pogut extreure valuoses dades històriques, arquitectòniques i socials.

D1-2. TEMES JURÍDICS D’ACTUALITAT (2 sessions) (4h)Enric Peidro
Professor: Enric Peidro. Delegat responsable de Temes Jurídics, Pensions i Maltractaments de la FATEC
Dates: 22 i 29 de novembre.
Horari: Dijous de 16.45h. a 18.30h.
Lloc: Centre Comarcal Lleidatà. Gran Via 592, 1er pis, 08007 Barcelona
Sessió 1. Pensions actuals i futures.-
Informació de la situació al dia d’avui, d’on ve i com es veu el futur.
Sessió 2.  Bloc testamentari.-
Conveniència d’actualització del testament i conseqüències.

a9G1-4. FILOSOFIA (4 sessions) (7h)
Karl Marx: 200 anys
Professor: Luis Miguel Guerra. Doctor en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona, Màster en Comunicació i Lideratge per la Universitat Autònoma de Barcelona.
i Màster en Historia contemporània d’Espanya en el context internacional per la UNED

Dates: 10, 17, 24 i 31 de gener.
Horari: Dijous de 16.45h. a 18.30h.
Lloc: Centre Comarcal Lleidatà. Gran Via 592, 1er pis, 08007 Barcelona
Karl Marx (1818-1883) és probablement, juntament amb Plató, Descartes, Kant i Nietzsche, un dels pensadors més influents de la història. Tant que, després de la Segona Guerra Mundial més de la meitat de la població mundial vivien en règims polítics que es deien d’inspiració marxista. Hi ha un abans i un després de Marx. La seva obra va ser, des del primer moment, objecte d’interpretació i crítica, de grans admiracions i reaccions colèriques. Va posar damunt de la taula la crítica més descarnada del capitalisme i va donar lloc a la creació d’organitzacions i partits socialistes i comunistes i tot això des d’un pensament filosòfic que moltes vegades queda ocult després de les diverses interpretacions polítiques a les que la seva obra i pensament van donar lloc.
Programa:
1. La gènesis de Marx: del romanticisme al materialisme
2. La crítica del sistema, teoria i praxis: el materialisme històric
3. Els contemporanis de Marx
4. Els marxistes: Bernstein, Lenin, Gramsci, marxisme espanyol

 

M.Lamua Photo

F1-4. HISTÒRIA DE L’ART (4 sessions) (7h)
El
Modernisme Vienès o moviment de la “Sezession”

Prof. Muntsa Lamúa. Historiadora de l’Art per la UB, Presidenta de l’A12ERI i d’AFOPA (Agrupació d’Aules de Formació Permanent per a la Gent Gran de Catalunya).
Dates: 7, 14, 21 i 28 de febrer.
Horari: Dijous de 16.45h. a 18.30h.
Lloc: Centre Comarcal Lleidatà. Gran Via 592, 1er pis, 08007 Barcelona.
Viena, considerada com la “Ciutat de la Música”, pel seu extraordinari llegat musical, la “Ciutat dels Somnis” per la seva íntima connexió amb el psicoanàlisis de S. Freud, experimentà una època d’esplendor cultural com mai s’havia donat, a final del segle XIX i principis de segle XX. La ciutat aplegà un formidable conjunt de personalitats d’ àmbits diversos sota la denominació Sezession, que la convertiren en la capital de la renovació urbanística, arquitectònica, les arts plàstiques i el disseny. Enguany es commemora el traspàs d’alguns dels més representatius exponents del moviment secessionista Gustav Klimt, Egon Schiele, Otto Wagner, Koloman Moser. A tots ells, els hi dedicarem una especial consideració sense oblidar altres, que també contribuïren a crear una nova forma de contemplar l’era de la modernitat.

 

 

 

 

 

 

 

Anuncis