Martorell / PRIMAVERA 2021

23 de febrer i 16 de març
Michelangelo Buonarroti: l’esclatant lluminositat d’una obra que no deixava veure l’home.
A càrrec de Muntsa LamúaM.Lamua Photo
Historiadora de l’Art per la UB, presidenta de l’A12ERI i d’AFOPA (Agrupació d’Aules de Formació Permanent per a la Gent Gran de Catalunya).

De 17.30h -19.15 h.
Dotat d’una extraordinària capacitat creadora i d’execució, Miquel Àngel va ser un home admirat i digne d’elogi per aquells que coneixien la seva obra; però, tothom pensava d’igual manera?
A través de les seves creacions ens aproparem a l’artista, a l’home, per poder fer un perfil de la seva personalitat, ateses les opinions dels seus coetanis.

2 i 9 de març
Antropologia
A càrrec de Francesc Bailón.Bailonbw
Llicenciat en Antropologia Cultural, per la UB. Especialitzat en la cultura inuit i guia cultural de viatges a l’Àrtic.
De 17.30h -19.15 h.
Els inuits. Caçadors del Gran Nord.
Els inuits, també coneguts amb el terme despectiu d’«esquimals», i que significa «éssers humans», són un dels pobles indígenes que encara conserven moltes de les seves antigues tradicions. Vivint en perfecta simbiosi amb la naturalesa, els inuits han sabut aprofitar els escassos recursos que l’Àrtic els ofereix i s’han convertit en l’actualitat en la societat caçadora més avançada del món. Conèixer el passat dels inuits ens permetrà entendre millor el present i futur d’aquest poble.
La cultura nòrdica. Els vikings de Groenlàndia.
Èrik el Roig i els seus homes van ser els primers europeus que van arribar en l’any 982 dC a una illa a la qual van posar el nom de Groenlàndia («Terra Verda»). Durant quatre segles els vikings es van enfrontar amb els avantpassats dels inuits, van establir diverses colònies i van fundar el primer arquebisbat en territori americà. Encara avui segueix sent un misteri la desaparició de la cultura nòrdica a Groenlàndia i tan sols les restes trobades de les seves antigues colònies, donen testimoni dels primers assentaments europeus a Amèrica.

23 de març i 6 d’abril
Un literat i una literata, puntals de la literatura catalana.
A càrrec d’Alba Bohigas. Alba Bohigas
Llicenciada en Filologia Francesa. Va ser docent a l’Institut Pompeu Fabra de Martorell.
De 17.30h -19.15 h.
Àngel Guimerà i Jorge: el teatre i la vida.
Caterina Albert, -Víctor Català- la pionera.

13 i 20 d’abril
La Postmodernitat
A càrrec de Joan Ramon Riera.joan-ramon-riera
Grau en ADE i postgrau en polítiques públiques per la UB. Curs de filosofia moderna a l’Smithsonian Institution i un de teoria urbana a Harvard.
De 17.30h -19.15 h.
La Postmodernitat en la cultura.
Què és la postmodernitat? en què es diferencia de la modernitat? quina incidència té en la cultura occidental? en què pensem diferent respecte els nostres pares? en què hem canviat la concepció del món i de la història?
La Postmodernitat en la política.
La idea de progrés està en crisi? per què? què és una postveritat?

La política de les emocions. La invasió del capitalisme sobre les emocions i les condicions humanes. Per què els populismes i els nous proteccionismes triomfen en les societats occidentals?

27 d’abril i 4 de maig
Documentals d’un viatger
A càrrec de Jordi Llorens EstapéJordi Llorens
Reporter i fotògraf de viatges.
De 17.30h -19.15 h.
Colòmbia, contrast de colors
Colòmbia és el quart país més gran d’Amèrica del sud amb una gran diversitat que el fa diferent amb selves, platges, paisatges d’altura, ciutats colonials, restes arqueològiques i molt més. Això em confirma que darrere de les cròniques negres colombianes que estem acostumats a llegir als diaris, hi ha també un país que és capaç de conviure cada dia amb la bellesa i la meravella.
Indonèsia: Nord de Sulawesi – Oest de Papua
Viatjarem a Indonèsia, al nord de l’illa de Sulawesi i a les illes de l’oest de Papua, abans Irian Jaya.
Començarem per l’anomenat «Anell del Foc», una zona de gran activitat sísmica i volcànica que és sacsejada per milers de tremolors a l’any com l’illa de Siau amb el seu volcà actiu.
Coneixerem el mercat “polèmic” de Tomohon per endinsar-nos a una de les illes més grans de Papua: Biak que fa molts anys va ser una destinació popular entre els viatgers estrangers que anaven a Papua per fer-hi immersions marines.
Per acabar a Raja Ampat on encara queden pocs llocs verges al món, inexplorats, allunyats dels circuits turístics. Llocs màgics, secrets i espectaculars. Llocs remots i inalterats per l’home. Raja Ampat és verd, blau i blanc. El verd de la seva exuberant vegetació, que recobreix els illots des de la riba fins al cim; el blau del seu cel i el del seu oceà, i el blanc dels seus bancs de sorra. Quatre indrets ben desconeguts a la nostra cultura

11 i 18 de maig
El Judaisme als Regnes Catalans medievals
A càrrec de Maria Josep Estanyol.estanyol
Llicenciada en Arqueologia del Pròxim Orient. Doctora en Filologia Semítica per la Universitat de Barcelona. Membre de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), de la Societat Catalana d’Estudis Hebraics, i de l’Institut d’Estudis Món Juïc (IEMJ). I és presidenta de La Xarxa de Calls.
De 17.30h -19.15 h.
El paper dels jueus als regnes catalans medievals ha estat pràcticament desconegut i, en canvi, va ser molt important tant des del punt de vista cultural com polític i econòmic.
Podem presumir d’haver tingut grans filòsofs, teòlegs, poetes, metges, científics, i també administradors, ambaixadors, traductors i molts d’altres dedicats a la política que varen ser el motor dels regnes catalans en època medieval.
Gairebé tots han quedat en l’oblit en els llibres d’història. Ja és hora de fer-los renéixer i recordar els seus noms i les seves obres.

25 de maig i 1 de juny
Accessibilitat urbana: transports, serveis, habitatges
A càrrec d’Enrique Rovira-Beleta.Enrique Rovira Beleta
Arquitecte i responsable de l’àrea d’accessibilitat de la UIC Barcelona – School of Architecture
De 17.30h -19.15 h.
L’accessibilitat no és solament una necessitat per a les persones amb grans discapacitats, sinó un avantatge per a tots els ciutadans per aconseguir, en breu termini, que tothom pugui utilitzar i gaudir dels seus entorns, incorporant, si cal, ajudes tècniques i noves tecnologies complementàries a l’arquitectura.
“Una bona accessibilitat és aquella que existeix, però que passa desapercebuda als usuaris”.

8 de juny
Involució senil i transhumanisme
A càrrec de Manuel Sans sans
Cap de Cirurgia General i Digestiva de l’Hospital Universitari de Bellvitge i professor de Cirurgia de la UB.
De 17.30 h -19.15 h.
Es tractarà del procés de la involució senil des del punt de vista clínic, fisiopatològic i de manera molt especial, la manera de frenar-lo per continuar tenint una vida activa, positiva i de servei a la societat. 
El transhumanisme, com a nova corrent ideològica, pretén, aprofitant el gran progrés de les ciències biotecnològicas i de la informació, eliminar malalties involutives, frenar l’envelliment i arribar aconseguir la immortalitat de l‘ésser humà. 

.

15 de juny. Cloenda de curs
Invulnerables: garantir la igualtat d’oportunitats als infants i als joves.
Sor Lucía Caram Sor Lucia
Religiosa dominica, activista cristiana, escriptora i impulsora d’entitats solidàries.
De 17.30h -19.15 h.
#Invulnerables és un programa que aposta pels nens i la família, amb recursos, valors, creació de xarxes cooperatives, amb un significatiu impacte territorial, encaminat a garantir la igualtat d’oportunitats i amb l’objectiu de trencar el cercle de la pobresa que deixa marginades moltes persones per causes que són evitables. Tractarem dels reptes per construir una societat integrada creant xarxes de corresponsabilitat social; de la col·laboració público-privada i de com trencar el cercle de la pobresa o garantir la igualtat d’oportunitats als infants i als joves.