Premià de Mar / Seminaris 2020

Llegendes, mites i mentides en la història.
A càrrec d’Àngel Casalsangel-casals-baixa_64_730x453
Historiador, catedràtic del departament d’Història Moderna de la Universitat de Barcelona especialitzat en bandolerisme, història militar i formes de violència social.
Octubre: 21 i 28 novembre 4, 11, 18, 23 i 25; desembre 3, 9 i 16.
De 18.30h a 20.00h a la Biblioteca Martí Rosselló i Lloveras
Qui eren els templers? Qui va arribar primer a Amèrica? Ha existit mai una conxorxa internacional contra Espanya? Els europeus del sud son més bruts, ganduls i ineptes que els del nord? En els llibres d’història podem trobar explicacions insatisfactòries a preguntes suposadament interessants que apareixen contestades per autors i llibres que els historiadors no considerem com a tals. Igualment, hi ha llegendes i tòpics fermament arrelats sense que es conegui el seu origen. Farem una passada per alguns d’aquests temes intentant destriar el gra de la palla. I segur que trobarem coses sorprenents.

1-El paper dels mites i les llegendes en la història: molt més que anècdotes.
2-Els orígens de Catalunya.
3-Els Templers, el Sant Grial i altres històries medievals.
4-Les lluites sobre la divinitat: les grans llegendes medievals (entre d’altres).
5-Croades i la “Reconquesta”: les lluites entre cristians i musulmans a l’Edat Mitjana.
6-Els Reis Catòlics i la unitat d’Espanya.
7-Descobertes, descobridors d’Amèrica i altres mites de conqueridors.
8-La “Llegenda Negra” sobre la Monarquia espanyola.
9-El Terror revolucionari: la principal conseqüència de la Revolució Francesa?
10-L’Europa del nord i del sud: avançats contra endarrerits?

S24. SEMINARI DE MÚSICA. (4 sessions)
La música més enllà del só.
A càrrec de David Puertas.
Músic i periodista
Gener: 13, 20, 25 i 27 de gener. Nombre de places: 20 mínim.
Horari: de 18.30h – 20.00 h a la Biblioteca Martí Rosselló i Lloveras
I. Parlar. Una reflexió sobre la comunicació musical, sobre la premsa especialitzada, sobre la crítica, sobre els programes de mà, sobre les conferències prèvies als concerts, sobre els coneixements tècnics que convé (o no) tenir abans d’escoltar música, sobre la ràdio i la TV. Parlem una estona sobre la música: segur que tots tenim alguna cosa a dir.
II. Cantar. Convidem Meritxell Tarragó, directora de cors i cantant, per parlar de la veu, de la tradició coral a Catalunya, dels diferents tipus d’agrupacions corals, de com és el dia a dia d’un cor amateur i, si ens atrevim, potser cantarem una mica i tot.
III. Compondre. D’on surten les idees per escriure música? Les regles musicals que feia servir Bach són vàlides avui dia? Hi ha límits per a la creació musical? Com és la vida d’un compositor? Una reflexió sobre el paper del creador musical d’abans i d’ara.
IV. Interpretar. Es pot descobrir alguna cosa nova en una partitura de Mozart? On és la diferència entre un violoncel·lista i un altre? Els intèrprets, poden tocar diferents gèneres? Com és la vida d’un músic de jazz, d’orquestra o de creuer? Una reflexió sobre el paper de l’intèrpret d’abans i d’ara. Amb música en directe, això segur.