Premià de Mar / Tardor Hivern 2020-2021

Enllaç al formulari de sol·licitud de Premià de Mar:

Baixar el programa de tardor 2020 de Premià de Mar (pdf)

_ _

19 d’octubre
Vida després de la vida
A càrrec de Manuel Sanssans

Cap de Cirurgia General i Digestiva de l’Hospital Universitari de Bellvitge i professor de Cirurgia de la Universitat de Barcelona.

De 18.30h a 20.15h a la Biblioteca Martí Rosselló i Lloveras
Es comenten les vivències i experiències que presenten malalts diagnosticats de mort clínica per diverses causes i que aconseguim recuperar amb mesures de reanimació cardiorespiratòries. Breu revisió de la bibliografia mundial. Després de valorar l’impacte psicològic que condiciona als malalts, es revisa els possibles mecanismes de producció tant des del punt de vista científic com quàntic. Conclusions finals.

26 d’octubre i 2 de novembre
Cinema: anàlisi d’una pel·lícula, “Elisa K”
A càrrec de Judith ColellJudith-Colell (1)
Llicenciada en Història de l’Art i Certificate in Film per la Universitat de Nova York. Actualment és: vocal de direcció de «la Academia de las Artes y las Ciencias Cinematográficas de España»; secretària de la Junta de l’Acadèmia de Cinema Català; i professora i directora del Grau en Comunicació Audiovisual de Blanquerna – Universitat Ramon Llull de Barcelona.
De 18.30h a 20.15h a la Biblioteca Martí Rosselló i Lloveras
“Elisa K” és una pel·lícula que l’any 2010 va guanyar el premi especial del Jurat al Festival de San Sebastià i el Premi Nacional de cinema de la Generalitat. Una pel·lícula sobre abusos a menors basada en un text de Lolita Bosch i explicada en dues parts.
Amb la seva codirectora analitzarem tot el procés de creació del film des del guió fins a la realització a quatre mans.

9 i 16 de novembre
Escriptures en moviment. La proposta barroca d’Eugeni d’Ors i Alejo Carpentier
A càrrec de IMG_20200601_124546Bernat Garí
Doctor en Filologia Hispànica i Graduat en Música Clàssica; professor associat al Departament de Filologia Hispànica, Teoria de la Literatura i Comunicació a la Universitat de Barcelona.
De 18.30h a 20.15h a la Biblioteca Martí Rosselló i Lloveras
Hi ha un text de Kafka, titulat El silenci de les sirenes, on se’ns indica que el fet més terrible no és el cant de les sirenes, sinó el seu silenci. Ulisses va sobreviure al cant de les sirenes, però pocs, molt pocs, haurien pogut suportar la impenetrable pau de l’oceà. Aquest curs ofereix una aproximació a un conjunt d’escriptures del segle XX que han fet front a l’espai en blanc, al silenci total, a la buidor que ressona en els escenaris del nostre dia a dia. El més essencial és el parlar, el mot que ens colpeja i ens comunica amb el món; la pinzellada que omple els buits de la nostra quotidianitat. Dos exemples paradigmàtics d’aquest intent de suturar la ferida que engendra el buit i la incomunicació són les propostes narratives del català Eugeni d’Ors i el cubà Alejo Carpentier. El propòsit del curs és exposar les seves teories sobre el barroc a partir d’un ventall ampli de textos literaris, polítics i filosòfics per entendre de quina forma ambdós autors feren front al silenci.

14 i 21 de desembre
Introducció a María Zambrano
A càrrec de Natàlia Rodríguez Inda nATALIA rODRIGUEZ
Investigadora predoctoral del Seminari Filosofia i Gènere i d’ADHUC—Centre de Recerca, Teoria, Gènere, Sexualitat. Graduada en Filosofia per la Universitat de Barcelona i amb un màster en Pensament Contemporani i Tradició Clàssica (UB).
De 18.30h a 20.15h a la Biblioteca Martí Rosselló i Lloveras
María Zambrano és una pensadora espanyola que va néixer a Vélez, Màlaga el 1904 i va morir a Madrid el 1991. Va viure durant quasi cinquanta anys a l’exili a causa de la dictadura espanyola però mai va deixar d’escriure i de pensar les problemàtiques que acusaven el seu país.
Estudiarem les seves primeres obres on veurem com articula el seu pensament entorn a la crítica al racionalisme, la diferència entre filosofia i poesia, la cerca d’una estructura que vincula el pensament i la vida a la cultura espanyola, la necessitat d’una mediació entre pensament i vida (i les similituds i diferències amb Miguel de Unamuno, autor a qui va llegir i del qual va escriure molt), la consideració de tot allò que escapa de la raó: la irracionalitat, el descobriment d’un pensament poètic, la forma d’accedir a la realitat a partir de l’amor i el seu concepte de ‘pietat’ tan rellevant per poder entendre a l’altre sense intentar crear una homogeneïtat artificial, és a dir, mantenint l’alteritat d’allò altre.

18 gener i 15 febrer
Ciències de la comunicació
A càrrec de Vicenç Lozanovicenslozano2
Periodista i historiador.
Especialista en Itàlia i Vaticà. Redactor de la secció d’Internacional de TV3 des del 1984. Ha treballat, a més, en altres mitjans de comunicació com El 9 Nou, Diari de Barcelona, El País, El Correo Catalán i ha col·laborat per la RAI (Corresponsal a Espanya del programa Lavori In Corso).
Ha estat enviat especial a Itàlia i el Vaticà de TV3. També ha cobert esdeveniments de gran abast comunicatiu i històric com els Macrojudicis a la Màfia (1986) a Itàlia i els Estats Units i la guerra dels Balcans a Sèrbia i Croàcia (1991 – 1995) i Kosovo el 1999.
De 18.30h a 20.15h a la Biblioteca Martí Rosselló i Lloveras
1. El poder al món post Covid-19
Un repàs a partir de vivències personals dels centres de poder ficticis i reals. Una anàlisi didàctica i amena de l’estructura dominant. Una visió personal i documentada dels tres poders ( polític, econòmic i poders ocults ) que controlen el món actual. Al marge de teories conspiratòries, “lobbies” i grups diversos exerceixen una influència clau en els actors polítics i també econòmics que acaben per influir en el nostre dia a dia. Com serà el món post-Covid-19?. Donem algunes claus de futur.
2. Cuba: un immens país petit
A partir de la meva experiència en diversos viatges a Cuba i com a espectador d’excepció de diversos esdeveniments importants, repassem el règim dels germans Castro. La vida de la població, les relacions exteriors, la presència del camp de presoners de Guantánamo a l’illa, la dissidència externa i interna etc. Les opinions del guardaespatlles de Fidel Castro que vaig entrevistar, el viatge del Papa Joan Pau II a L’Havana on comença “l’obertura” del règim, els dissidents de l’interior. La normalització de relacions amb els Estats Units després d’un embargament fracassat. Un viatge apassionant per una illa caribenya plena de color i sabor. Una conferència amena i il·lustrativa que ens aproparà a aquesta realitat cubana que a vegades costa d’entendre.

11 de gener i 1 de març
Tècniques de restauració.
Introducció a la conservació del patrimoni cultural en paper
A càrrec de Laura Feliz-Oliverfoto_laura_feliz_oliver
Conservadora d’obra en paper de la Fundació Gala-Salvador Dalí
De 18.30h a 20.15h a la Biblioteca Martí Rosselló i Lloveras
Aquest seminari, dividit en dues sessions, té com a objectiu donar a conèixer, des de la perspectiva del conservador-restaurador i mitjançant exemples, la conservació del patrimoni cultural en paper, conservat tant en institucions culturals públiques o privades (museus, arxius, biblioteques o galeries) com en fons particulars.

1 i 8 de febrer
2 artistes de l’escultura
A càrrec de Mariona MillàMariona_Milla
Pintora i escultora catalana. S’ha desenvolupat també en els terrenys de la joieria, la il·lustració de llibres d’art, tant per a infants com per a adults, i l’escenografia teatral. La seva obra pictòrica s’ha descrit com a expressionista.
Paral·lelament a la creació pròpiament dita, Millà ha fet intervencions sobre arts plàstiques en programes de ràdio i de televisió. També ha escrit articles, prefacis i assaigs.
De 18.30h a 20.15h a la Biblioteca Martí Rosselló i Lloveras
Louise Bourgois
Escultora amb la força del ferro i la utilitat de l’aranya.
Artista de gran personalitat que conrea una obra única, privada i autobiogràfica, que es va fer valdre en una època gens fàcil per a l’art i encara menys per a l’art executat per una dona.
Jaume Plensa
L’escultor de la llum
Artista que fa de l’escultura, poesia. Un dels nostres grans creadors que ha escampat les seves espirituals escultures arreu del món.